сряда, 10 март 2010 г.

За всички нас!

Наскоро забелязах една жалка истина. В дните, в които се разисква ГМО. В дните, в които осъзнахме какъв злобен човечец е президента на страната. В дните, в които асансьори падат с бременни жени. В дните на криза, наводнения, земетресения и бедствия. В дните на Октопода. В дните, в които мотирист премина на парад през строгите мерки за сигурност пред парламента. В дните в които националния отбор по футбол бе бит като тъпан от поляците. Та в тези дни най-четените и коментирани теми в нета, най-гледаните предавания и най-продаваните вестници, са свързани с адреналинката Яна , с Николета Лозанова и с някаква звездичка Лияна, която искала да се омъжи за Блажко. Ако това не е жалко, няма какво да е. Хора замислете се! Има много по-важни неща от това, за колко можеш да си поръчаш Николета или колко части има клипчето с Яна! Как е възможно да ни вълнува една гола жена, а да не ни вълнува Президентът. Мисленето ни явно става все по-ограничено!

Сега се извиват редица "разбрачи", които казват, че била виновна чалгата! Тя променила хората! Тя ни направила малки хора!
Но не е така. И аз , както почти цялото население, обичам да седна в една кръчма, да хапна салата, да пия ракия, да слушам чалга и да се забавлявам с приятели! Но какво влияе това?
Защо да е виновна музиката за това? Защо да са виновни певиците? Това не е причината!
Започвам да я търся другаде! Кое ни накара да завиждаме на красивото момиче, което станало богато и живее добре? Защо за вас тя е курва? Защо завиждате? Ми станете такива и вие и забогатейте, а не плюйте по другите (тук съм малко повлиян и от Бербатов и неговия блог)!
Замислете се над истинските неща в живота! Направете необходимото да оправите собствения си живот. Бъдете замалко над собствените си граници и ограничения!

Изместих темата, но искам да ви задам и друг въпрос - защо сте готови да помогнете на красивото момиче на спирката да си качи багажа, а не помагате на осакатения беден и опърпан човек, който ви моли за 50 стотинки? Защо докато пресичате улицата гледате хубавия задник на момичето пред вас ( или момчето), но не подавате ръка на слепия човек, който се страхува да пресече? Защо не изпиете днес едно кафе по-малко, защо не изпушите една цигара по-малко? А стотинките, които спестите от това дайте на беднякът, който стои пред входа на офиса и ви моли за пари да си купи хляб!

И за последно! Станете малко от тези компютри. Излезте от черупката си, забравете за малко поне за виртуалния живот, защото през това време реалният живот тече с пълна сила! По-добре е да излезеш с един приятел на кафе, отколкото да си говориш с 10 по скайпа!

Може би се лутам в мислте си и всичко,което написах е прекалено разбъркано и объркано, но вярвам, че ще ме разберете.

7 коментара:

  1. nz kolko e obyrkano, no mi hareswa zashoto az li4no sywsem naskoro si misleh kak moje domashnoto porno na nekwa biwsha adrenalinka da e tolkowa wajno ... obshto wzeto ponqko me e stram da kaja 4e sym bylgarka (no samo ponqkoga) :|

    ОтговорИзтриване
  2. Е хубаво или не,такъв наистина е живота,такива сме и хората-зли и нежелаещи да разберат чуждата болка....

    ОтговорИзтриване
  3. Юри, Приятелю, всичко което си написал е самата действителност! Прав си за чалгата, че не е виновна за упадака, и аз обичам ракийка със салатка ... според мен нещото, което най-много размива мозъците на по-скоро подрастващото поколение, това е ИНТЕРНЕТ - той може да бъде колкото полезен, толкова и опасен. И ако разделим това виртуално пространство на 50% полезно и 50% с лошо влияние, то съм убеден, че 90% от младите хора ползват вторите 50% (за съжаление) ... А за упадака на държавата е виновна бедността, а за бедността сме си виновни ние, кой повече, кой по-малко, но е факт! Идеята на темата ти е много широка, затова и аз си позволявам да кривна малко ... но като цяло проблемът е, че в държавата положението и животът стават по-тежки - ФАКТ! Наскоро четох, как искат да съсипят малкия бизнес, направо да го унищожат и това ще стане, за съжаление ... и после как да не седнеш и да не изпиеш 1 ракия, ама не една малка, а 1 литър ... и след този литър пак ще четем и слушаме в новините, еди си кой какво злосторно престъпление е извършил (за радост тези хора все още са единици). Като бифш футболист веднага взимам на внимание и публикациите на Бербатов и си представям ако в Бразилия имаха нашия манталитет, ми там във вестниците им нямаше да има място за футболните резултати от статии оплюващи звездите им.
    А за темата относно помагането на хора в нужда - каквато и да било, мисля че в България има много хора, които помагат оставайки в сянка, а и така трябва да бъде, всичко останало е евтин ПиАр.
    С нетърпение очаквам следващата ти тем ;)
    Руменалдо

    ОтговорИзтриване
  4. За всичко съм съгласен ,Румба, но за хората в нужда исках да кажа друго! Нямах предвид тезис големите дарения, а имах предвид обикновенните хора, които не им пречи д дадът 50 стотинки на бедния човек! Това не е ПР, а просто50 стотинки с които няма да обеднееш, но този клет човек ще си купи хляб! Има и друго,повечето като им дадеш пари ги дават за цигари или лепило или алкохол, но ти си чист пред себе си,защото си помогнал!

    ОтговорИзтриване
  5. uiri,haresa mi statiqta i 6te si pozvolq da pi6a i az.vsi4ko idva ot orienta 4ove4e.toi ne pro6tava!pri nas ne se e usetil nito renesansa,nito prosve6tenieto,tezi veliki epohi okazali vliqnie varhu nravstvenoto izvisqvane u horata v cqla evropa!za jalostt,nie ne sme sred tqh i zatova razbiraniqta ni za sveta sa tolkova jalki!zamislql li si se kak vseki balgarin zad granica lesno se adaptira kum normite na povedenie tam,kadeto raboti i jivee,a pribral se tuk,makar i na po4ivka,hvurlq fasove i vsqkakvi bokluci po ulicite,znaeiki,4e v bg nqma globi!za tova mislq az,za drebnite ni du6ici i drebnite strasti,koito ni valnuvat! Miro Mindev

    ОтговорИзтриване
  6. Много си прав, Миро, но все пак ми се иска да се замислим и да се променим поне малко. И аз познавам мнгоо хора,които си живеят в чужбина и там са нормални хора, но дойдат тук , погледнат какво е дереджето и започват да се държат изтървани. И това продължава докато се качат на самолета и заминат пак за чужбина!

    ОтговорИзтриване
  7. Юри, напълно те разбрах за 50-те стотинки на улицата, но просто исках да те допълня с онази друга половина, която прави дарения. С две думи казано, когато човек има желание да помогне, няма значение дали има 1 лев в джоба или 1 млн. в банката, така че съм за това не просто хората да помагат, а да се замислят наистина върху промяната манталитета на повечето от нас в тази насока!
    Руменалдо

    ОтговорИзтриване