петък, 28 май 2010 г.

Спрете се, хора. Оставете Бербатов на мира

Минаха точно 15 дни откакто Димитър Бербатов каза край на националният отбор. Той го направи като истински мъж. Свика пресконференция и отговоря един час на всички въпроси. Някой се повтаряха по 7-8 пъти. И всичко приключи?

Не. Не приключи. Знайни и не знайни журналисти, драскачи, анализатори… сульо и пульо се изредиха да пишат и говорят каква била причината за отказването на Бербатов, сякаш това е трагедия от световен мащаб. То не бяха писма за завръщане, то не бяха сравнения с Моуриньо и кой ли още не.
А всъщност е толкова просто. Бербатов все едно съвсем нормално решение – да се откаже. Толкова ли е сложно да се приеме?

Хора, които доскоро се гавреха с Бербатов по всякакъв начин и то просто защото му завиждаха, сега започнаха да му се подмазват. Причината е проста – ами ако дойде Бербо и наистина се заеме да оправя футбола, ако кажа нещо лошо за него ще ме изрита.
Има и друга вариация – тези дето го плюеха преди, сега го плюят още повече, просто защото е модерно в момента да се казва, че Бербатов не е напуснал националния отбор, а го е предал.

Защо трябва да се търси причината навсякъде другаде, а не в простото обяснение – дадох каквото можах на отбора, на 30 години съм и мисля, че е време да се откажа. Хиляди футболисти са се отказвали на такава възраст.

Но уви в България нищо не е както в нормалните държави. Навсякъде другаде, биха приели с уважение решението на Бербо, биха му благодари за всичко, независимо хубаво или лошо и просто биха му пожелали успех в живота.
Но не и тук. Не и в България.
Забелязах, че дори журналисти, които и понятие си нямат от футбол, започнаха да развиват надълго и нашироко темата „Бербатов”.

Не искам да споменавам имена, защото няма да е колегиално. Те си знаят кои са.
Просто искам да им кажа: Хора, спрете се. Оставете Бербатов на мира. Той е минало за националния отбор. Точка.

И за финал – може и да е отскоро, но съм в тези т.н. журналистически среди и мисля, че е време хора, които не са се събличали по физическо и които гледат спорт само по задължение, да спрат да се изказват неподготвени и да ни заливат всеки ден с некомпетентното си мнение.
Но това е друга тема, която много скоро ще бъде развита.

Няма коментари:

Публикуване на коментар